Ποιοι είμαστε


Χάρης Ροδιτάκης – Πρόεδρος Δ/Σ «Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ»
Γεννήθηκε στην Επισκοπή Ηρακλείου Κρήτης το 1955. Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Καρβουνάκη με την οποία απέκτησαν 3 παιδιά.
Από το 2016 έως σήμερα: Πρόεδρος Δ/Σ  «Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ»

Εκπαιδευτική Διαδρομή – Σπουδές
Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Νανσύ, Γαλλίας: παρακολούθηση (ένα έτος)μαθημάτων γαλλικής γλώσσας.
Πανεπιστήμιο Μπολόνια, Ιταλίας: πτυχίο Οικονομικών – Εμπορικών σπουδών.
Νομική σχολή Πανεπιστημίου Πάρμα, Ιταλίας: μεταπτυχιακό δίπλωμα «Δίκαιο και οικονομία των Διεθνών Οργανισμών» (ΕΟΚ- ΟΗΕ- Διεθ. Νομισματικό Ταμείο κ.α.).
Πανεπιστήμιο τουρισμού Angers, Γαλλία: παρακολούθηση μεταπτυχιακού προγράμματος με θέμα, «Τοπική ανάπτυξη και Αγροτουρισμός».
Πανεπιστήμιο Ρώμης – Tor Vergata, Ιταλία: Master με θέμα «Κοινωνική Γεωργία» (Agricoltura Sociale).

Επαγγελματική Εμπειρία
Στέλεχος της Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης για την υποστήριξη του Μεσογειακού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Κρήτης.
Στέλεχος Περιφέρειας Κρήτης, με ειδική σχέση από το 1989 έως το 2001 και από τότε μόνιμος υπάλληλος μέχρι το 2013. Συμμετοχή στις ομάδες σύνταξης – κατάρτισης και υλοποίησης των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων Κρήτης.
Υπεύθυνος γραφείου τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης (1993-1998).
Δήμαρχος Επισκοπής Ηρακλείου (1999 -2002, 2002 – 2006 και 2006-2010).

Εκπαιδευτική Εμπειρία
Επίκουρος καθηγητής με σύμβαση έργου στο ΤΕΙ Ηρακλείου (από το 1990 έως το 2004) για τη διδασκαλία των μαθημάτων: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί, Περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τουρισμός και οικολογία κ.α..
Συμμετοχή ως εκπαιδευτής σε πολλά σεμινάρια Δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Άλλες Δραστηριότητες
Μέλος του δικτύου ειδικών ομιλητών «Τeam Europe» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 1990 έως το 2007.
Μέλος του Δ/Σ και αντιπρόεδρος του Δικτύου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
Συμμετοχή ως ομιλητής σε πολλές διοργανώσεις-εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Αρθρογραφίες σε εφημερίδες-έντυπα.

Γλώσσες
Ιταλικά
Γαλλικά


Νίκος Σκουτέλης  – Αρχιτέκτων μηχανικός Ι.U.A.V. Βενετίας – PhD E.M.Π.
Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης (1962).

Πτυχιούχος αρχιτέκτων I.U.A.V. Βενετία (1987) και Διδάκτωρ Ε.Μ.Π. (2006).

Μαζί με τον Φλάβιο Ζανόν  από το Ιούλιο 1987 εργάστηκε στη Βενετία και από  το 1993 έως σήμερα στο Ηράκλειο, σε δημόσια και ιδιωτικά έργα συμμετέχοντας παράλληλα σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Σημαντικά έργα του είναι: η διαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας (1993-99), το μνημείο για την Εθνική Αντίσταση στη Δαμάστα Ηρακλείου (1996), το πολιτιστικό κέντρο Γρυπάρειο στη Μύκονο (2002-04), η μελέτη για την  διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου σε Σίσι – Μίλατο (2010).   

Οι σημαντικότερες μελέτες στην αποκατάσταση μνημείων:  Ανάπλαση των Δυτικών Βενετικών Νεωρίων στο Ηράκλειο(1994-96), Aποκατάσταση της  βίλας Αριάδνη του sir A.Evans στην Κνωσό (1994-96), Στέγαστρα προστασίας της ρωμαϊκής βίλας Διόνυσος στην Κνωσό (1996-98), στο δίκτυο επίσκεψης στις ομβροδεξαμενές Άνω Μεραμπέλου (2009-10) Αποκατάσταση – απόδοση νέων χρήσεων στο Φραγκοκάστελλο Σφακίων (2015-16), Αποκατάσταση και στερέωση πρανών βενετσιάνικου φρουρίου Χώρας Σφακίων (2018-20), Δίκτυα επίσκεψης και ανάδειξης του πολιτισμικού τοπίου στον Δήμο Σφακίων (2019-20), Αποτύπωση και μελέτη αποκατάστασης του οθωμανικού Ιεροδιδασκαλείου στο Φρούριο της Μυτιλήνης (2019-20 με τον Κλήμη Ασλανίδη) και Αποτύπωση και μελέτη αποκατάστασης των Β.Α. και Β. πύργων του κάστρου στον Μόλυβο Λέσβου (2020 με τον Κλήμη Ασλανίδη).

Το 2006 εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο αντικείμενο «Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: τόπος, τοπίο και περιβάλλον», όπου διδάσκει Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό, Αποκατάσταση Ιστορικών Κτηρίων και συναφή μαθήματα στο Μ.Π.Σ. 

Ίδρυσε και διευθύνει το  Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων και είναι Επιστημονικά υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Υπαίθρου Κρήτης – Περιφέρεια Κρήτης και από το 2018 είναι Επισκέπτης καθηγητής στο I.U.A.V. Βενετίας

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται σε ζητήματα ιστορικής τεκμηρίωσης, στις θεωρίες της αποκατάστασης, στους συσχετισμούς του ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος με την σύγχρονη αρχιτεκτονική και βιωσιμότητας των οικισμών της υπαίθρου.

Βιβλία του:
«Η αρχιτεκτονική κληρονομιά των Οινουσσών», Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών, (με τον Φλάβιο Ζανόν) Αθήνα 1998
«Ο πόλεμος χωροτάκτης», εκ. Π.Ι.Ο.Π. Αθήνα 2013,
«Αναπαραστάσεις του υπερβατικού» (με τον Γ,Περράκη), εκ. Καπόν, Αθήνα 2015
«Συνηχήσεις με τον Δημήτρη ΠΙκιώνη» (εισαγωγή και επιμέλεια), εκ.Πλέθρον, Αθήνα 2018
«ΚΡΗΤΗ Οι οικισμοί της υπαίθρου», (συλλογικός τόμος – κείμενο και επιμέλεια), Εκδόσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης, Χανιά 2020

Ξένες Γλώσσες: Ιταλική – Γαλλική – Αγγλική